Dni francúzskej kultúry vrcholia, čerešničkou budú kapely z Marseille

11.04.2012 Košice

Košice 11. apríla (TASR) - Tohtoročné Dni francúzskej kultúry v Košiciach vrcholia. Čerešničkou na torte bude podľa organizátorov vystúpenie troch francúzskych rockových kapiel z mesta Marseille. Informovala o tom dnes na tlačovej konferencii riaditeľka Francúzskej aliancie Košice a atašé pre spoluprácu v rámci francúzskeho jazyka a kultúrnej spolupráce pre východné Slovensko Aurore Pascot.

V košickej Tabačke sa predstavia Splash Macadam, Andromakers a Dissonant Nation. Pascot priblížila, že Dissonant Nation je v súčasnosti najznámejšou francúzskou kapelou a hrá najčistejšiu formu rocku.

Výber týchto skupín nebol náhodný. "Budúci rok budú mestá Košice a Marseille tvoriť dvojicu hlavných miest európskej kultúry, teda je to taký náš vklad do lepšieho poznania marseillskej kultúry," vysvetlil prezident košickej Francúzskej aliancie Roman Gajdoš.

Dni francúzskej kultúry sa tradične konajú v marci a apríli od roku 1998. "Máme za sebou už niekoľko podujatí, napr. prezentáciu francúzskych detektívok či festival frankofónnych stredoškolských divadiel Igram," opísal Gajdoš rok 2012. Francúzska aliancia v Košiciach sa každý rok snaží vyberať francúzskych umelcov z najrôznejších sfér a žánrov. Podmienka ovládať francúzsky jazyk pritom podľa Gajdoša nie je, podujatie má osloviť širokú verejnosť.

Hudobný pozdrav z Marseille je v košickej Tabačke naplánovaný na 18.-21. apríla. Splash Macadam vystúpia 18. apríla, Andromakers 19. apríla a Dissonant Nation 21. apríla. V Prešove odohrajú koncert Andromakers 21. apríla. Vstupné budú štyri eurá, permanentka vyjde na deväť eur.
 

Vyberte región